Pages

nanti aku follow balik!!!

Wednesday, December 12, 2012

Perancangan Allah cukup cantik...

Sebenarnye, petanda ajim akan pergi sgt jelas...sgt bnyk...tingkah laku die..sume bnde..die pergi lepas pemergian makcu..arwah acu sgt rapat ngan ajim walaupun time tu arwah sakit...
















kak eija tenang..walaupun dlm hati hnya tuhan yg tau sakitnye...tapi akak redha..akak ok..katanya dulu die pernah kene lagi teruk..masa tu ajim sakit..die sorg2 kat sabah tu.. menangis die..mata ajim putih je...xde dah mata hitam time tu... kak eija minta satu je time tu..pnjng kan lagi umur ajim...ambil die bile die dah sihat..die x sanggup hilang ajim dgn keadaan ajim yg mcm tu..

ajim ade problem ngn usus..die susah nk berak... perancangan Allah cukup cantik..ajim x rapat pon ngn org2 kt PD..die kalau blk, melekat ngn ibu die...tp disebabkan keshtn..kak eija terpksa tinggalkan ajim dgn mama.. sian gak...akak kat sabah, ajim kat PD.. Tp perancngn Allah kite x tahu. mama tabah jaga ajim..smpai budak tu sihat blk..die tegur sume org...die gelak dgn sume org..die x mcm budak lain..dapat pensel cakar dinding.. die duduk tepi..duduk diam2. bg kertas die tulis..kalau tak die duduk diam...org main baru die main...

aku blk masa raya haji..sebab masa tu arwah acu x sihat...sakit teruk...masa tu sempat main ngn die. dan yup,, die syg wan die... sikit2.."awan..." sikit2.. "awan".. seminggu aku main ngn die..sayu hati bile kak eija yg cuti gak sebab nk melawat acu kene blk sabah..die sdah siap..pastu terus kuar x jenguk anak die dah..sebab x nk bg anak die sedih...dan die jugak..lmbai kak eija dr rumah je..yg pegi hntr papa sorg..tabah kakak aku tu. sgt tabah... tinggalkan buah hati die.

bile cuti sekolah...nk dekat sebulan gak kak eija main ngn ajim..die dah sembuh..sume tempat die bawak.. abah die pon blk jumpe ajim...ajim ni syg abah die sgt2..kire anak abah gak..mungkin sebab time kecik2, abah die jarang ada kat umah sebab kene bertugas kat timur leste..
saat last hazim, die ade ckp.. bye abahh... kakak aku time drive tu terdgr... sebab tu bile abah die smpai2 bukak kain tutup muka die..mata die terbuka sikit...dan tersnyum..lepas tu terus terpejam...

2 3 hari seblm pemergian, die cium mama beriye...mungkin tanda terima kasih....bile dah pergi..kakak aku nangis...tp die tabah...masa tu abg ipar aku baruuu je blk Sabah.. xsmpai 24jam, dh dpt berite anak dah pergi..yup..die tabah.. blk2 cium arwah anak die...duduk tenangkan kakak aku...dan..aku xnmpk pon air mata keluar.. sume sebab nk kuatkan kakak aku...

posmoterm dokter cakap..punca pemergian sebab muntah termasuk dlm salur pernafasan... dokter cakap usus die x de masalah...ok je.. ralat? x.. kakak aku tabah...Allah aturkan pemergian ajim cukup cantik.. Allah pinjamkan ajim supaya die sihat..badan die bebas dr dilakukan kajian...dan die sembuh...tp janji tetap jani...mati itu pasti..

yup,,die telah pergi tapi kenangnan dan gelagat die terpahat di hati..bnde tu x kan dpt dibuang...bnde tu x kan dapat hilang..bile terkenang..air mata mengalir sndri..aku cume pakcik,,,cume uncle..tp sedih seperti in...bygkan perasaan kak eija..hhmm....tabah lah kak...

lelaki2 yg beriye-iye nak kawen kat luar sana...yg  bermama papa, berabang syg kat luar tu.. sanggup tak pangku arwah anak sendri utk dikebumikan...sanggup x tahan demi menguatkan isteri..kalau x, belajar lah lagi, pastu baru pikir pasal kawen..aku ni pon xcukup kuat.. semoga..lepas2 ni aku akan lebih tabah...

rindu Acu ngn Ajim... ;(

2 comments:

:Cikgu Akim: said...

Kery..takziah..aku baru ja tau bila baca blog ni..yup..mati itu pasti..walau lidah berat menuturkannya..walau hati berat menerimanya kan...
ayat last tu sangat terkesan....
Moga arwah dicucuri rahmat..AL fatihah...

ermm..arwah ajim ni...aku sempat jumpa ka masa duduk umah kau dulu??

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

iklan

org suka baca yang ni ke??