Pages

nanti aku follow balik!!!

Saturday, February 27, 2010

Cover bile dah termalu depan public.

Bende ni aku pk sendiri,sesape nk cube atau ader idea, bgtau ek….
Aku x pernah lagi la wat bende2 ni…yg aku pernah time kantoi x gi kelas kat mtrx..dgn muke selebet pkcik tu suruh aku masuk kuliah…sign kehadiran pastu balik bilik untuk tukar baju dalam masa 5 minit…korng agak aku wat aper…hehehe…aku wat muke sengal, masuk kuliah,senyum…angguk kepala sikit kat pensyrh yg ajar, sign….bile kuar x pndg kiri kanan aku jalan wat muker selamba…kalu lari org pndg…so aku jalan biasa jer…die ckp 5 minit…tp aku wat kepala sendiri…balik bilik,shampoo, mandi..iron baju…..lepas tu baru aku gerak… xder ar pegi kuliah tu..terus gi kelas lain…songal

Situasi : terkentut dalam lif.
Tindakan : memule gerakkn hidung,smbl wt mcm x selesa…pelan2 tutp hidung pastu jeling org sebelh….(pastikan perbuatan korng diusha oleh org lain…tp kalu kentut berbunyi ko wat2 la mcm tgh main bunyi. X pon, terus gelak agar bunyi tercover…
P/s-kalu dlm lif ko berdua…x dpt den nolong…senang citer terus tumbuk dak yg ade sampai lunyai..….


Situasi : tertegur org yg x dikenali.
Tindakan : kalu org yg tegur tu jauh, lepas jerit die pndng then bru sedar salah org. wat2 pnggl org belakang die, nnti die yg akan malu. Tp kalu tertepuk or tertegur org tu(face to face), kalu yg korng tegur tu pompuan,dgn segera korng ubah topic iaitu, kt bahu die ade ulat or lipas…maybe die akan jerit sambil melompt..time tu korng wat2 x kenal. Yes, korg Berjaya wat die yg malu, bukn korng. Kalu lelaki, (kalu yg tepok tu pompuan,,) terus kenyit mata pastu blah atau (kalu yg tepok lelaki tu lelaki gak ko jgn kenyit mata,kng lebam mata ko.), terus ckp, mk cik kaunter or akak berdekatan pnggl….make sure korng terus kuar dr tempt tu.
p/s-aku pernah tertegur kapel…ingt member,pastu diorg mcm pelik..aku x dpt nak cover sebab komferm2 dorg dating tmpt jauh dr kumpulan manusia…dedua senyum…..aku mampu membls senyuman dan beredar smbil mengalirkan air mata

situasi : terlanggar tiang or sign board.
Tindakan : jgn jerit or wat something yg menarik perhatian org lain….jln n wat2 x der bende berlaku…..dah x der org baru jerit kesakitan.. tp kalu langgar depan reramai dan semua org nampk…jln 2 3 langkah pastu terus wat2 pitam….sgt trajis dn taktik lame… Kalu langgar tiang, just pretend x jd pape..kalu korng rase mcm sakit korg terus berpaut kt tiang tu…smbl peluk tundukkn muke…ini bg memastikn org ramai x cam..bersabar la dalam 2 3 minit…rase2 org yg lalu lalang bkn org yg nmpk korng time berlanggar baru korang berdiri dan teruskan perjalanan



p/s-kawan aku pernah kuar dr lif and time tu pintu lif tutup pastu muke die berlanggar ngan pintu lif. Die gune takti hebat iaitu…wat2 mcm sakit giler sambil melekapkn diri ke dindng….lama sikit bile aku dh gelak baru die tergelak.kantoi die tgh pk nk wat aper….x jd nk cover.

Situasi : terjatuh..
Tindakan : as usual, jgn jerit,.tp kalu dh terjatuh komferm org jerit…jgn wat aksi di luar dugaan. Seperti menjerit geram atau marah org sekeliling, atau pun pndg org yg berdekatan pastu ckp x der paper..nanti kene gelak..diam,,kalu jatuh terduduk terus pegang kaki…pastu wat muke sakit, hahh, time ni kalu nk meraung, meraung ar,,,,nnti akan ramai yg dtg tlng….kalu jtuh tertiarap,or terlentang…yg plng penting kesan situasi. Kalu ramai yg nengok korng jgn bgn..wat2 pitam terus..tp kalu korng pitam tp x der org yg angkt or bg responds…,,(sedih jer kalu x der org tolong…)korng bgn smbl berkerut….pastu jln mcm berpinar2…ala,mcm mabuk2 sikit…cari dinding..pastu jalan jer sambl pegang dinding…agak dah jauh terus lari….

Tu jer tips aku…kalu korang nak lagi…boleh ar tanyer…huhuhu
Bende ni aku pk sendiri,sesape nk cube atau ader idea, bgtau ek….
Aku x pernah lagi la wat bende2 ni…yg aku pernah time kantoi x gi kelas kat mtrx..dgn muke selebet pkcik tu suruh aku masuk kuliah…sign kehadiran pastu balik bilik untuk tukar baju dalam masa 5 minit…korng agak aku wat aper…hehehe…aku wat muke sengal, masuk kuliah,senyum…angguk kepala sikit kat pensyrh yg ajar, sign….bile kuar x pndg kiri kanan aku jalan wat muker selamba…kalu lari org pndg…so aku jalan biasa jer…die ckp 5 minit…tp aku wat kepala sendiri…balik bilik,shampoo, mandi..iron baju…..lepas tu baru aku gerak… xder ar pegi kuliah tu..terus gi kelas lain…songal

Situasi : terkentut dalam lif.
Tindakan : memule gerakkn hidung,smbl wt mcm x selesa…pelan2 tutp hidung pastu jeling org sebelh….(pastikan perbuatan korng diusha oleh org lain…tp kalu kentut berbunyi ko wat2 la mcm tgh main bunyi. X pon, terus gelak agar bunyi tercover…
P/s-kalu dlm lif ko berdua…x dpt den nolong…senang citer terus tumbuk dak yg ade sampai lunyai..….


Situasi : tertegur org yg x dikenali.
Tindakan : kalu org yg tegur tu jauh, lepas jerit die pndng then bru sedar salah org. wat2 pnggl org belakang die, nnti die yg akan malu. Tp kalu tertepuk or tertegur org tu(face to face), kalu yg korng tegur tu pompuan,dgn segera korng ubah topic iaitu, kt bahu die ade ulat or lipas…maybe die akan jerit sambil melompt..time tu korng wat2 x kenal. Yes, korg Berjaya wat die yg malu, bukn korng. Kalu lelaki, (kalu yg tepok tu pompuan,,) terus kenyit mata pastu blah atau (kalu yg tepok lelaki tu lelaki gak ko jgn kenyit mata,kng lebam mata ko.), terus ckp, mk cik kaunter or akak berdekatan pnggl….make sure korng terus kuar dr tempt tu.
p/s-aku pernah tertegur kapel…ingt member,pastu diorg mcm pelik..aku x dpt nak cover sebab komferm2 dorg dating tmpt jauh dr kumpulan manusia…dedua senyum…..aku mampu membls senyuman dan beredar smbil mengalirkan air mata

situasi : terlanggar tiang or sign board.
Tindakan : jgn jerit or wat something yg menarik perhatian org lain….jln n wat2 x der bende berlaku…..dah x der org baru jerit kesakitan.. tp kalu langgar depan reramai dan semua org nampk…jln 2 3 langkah pastu terus wat2 pitam….sgt trajis dn taktik lame… Kalu langgar tiang, just pretend x jd pape..kalu korng rase mcm sakit korg terus berpaut kt tiang tu…smbl peluk tundukkn muke…ini bg memastikn org ramai x cam..bersabar la dalam 2 3 minit…rase2 org yg lalu lalang bkn org yg nmpk korng time berlanggar baru korang berdiri dan teruskan perjalanan



p/s-kawan aku pernah kuar dr lif and time tu pintu lif tutup pastu muke die berlanggar ngan pintu lif. Die gune takti hebat iaitu…wat2 mcm sakit giler sambil melekapkn diri ke dindng….lama sikit bile aku dh gelak baru die tergelak.kantoi die tgh pk nk wat aper….x jd nk cover.

Situasi : terjatuh..
Tindakan : as usual, jgn jerit,.tp kalu dh terjatuh komferm org jerit…jgn wat aksi di luar dugaan. Seperti menjerit geram atau marah org sekeliling, atau pun pndg org yg berdekatan pastu ckp x der paper..nanti kene gelak..diam,,kalu jatuh terduduk terus pegang kaki…pastu wat muke sakit, hahh, time ni kalu nk meraung, meraung ar,,,,nnti akan ramai yg dtg tlng….kalu jtuh tertiarap,or terlentang…yg plng penting kesan situasi. Kalu ramai yg nengok korng jgn bgn..wat2 pitam terus..tp kalu korng pitam tp x der org yg angkt or bg responds…,,(sedih jer kalu x der org tolong…)korng bgn smbl berkerut….pastu jln mcm berpinar2…ala,mcm mabuk2 sikit…cari dinding..pastu jalan jer sambl pegang dinding…agak dah jauh terus lari….

Tu jer tips aku…kalu korang nak lagi…boleh ar tanyer…huhuhu

Saturday, February 20, 2010

ikhlas ar ngok!!!

Bengang gile bile kite wat something org salah tafsir….
Bile org dh salah tafsir ni..mule r rase menyesal dgn ape yg kite dah buat…bayangkn, kiter dah penat tolong ni…..buat itu… buat ini. Tetibak ader org ckp kite buat2 baik….terus rase mcm nk sepak jer sesape yg ader dekat. Rase macam tetibe jer mcm di perguna dan di perbodohkn…
Tolong ar,,, ingat kite ni tolong sebab ade makne ke…. Kalu aku tolong sebab nk duit or nak nama, dah lama aku capab sana sini…. Setakat duit….mak bapak aku pon boleh bg r..aku pon mampu cr duit sendiri… kalu setakat nk nama, x der maknenye aku nak tolong buang tenaga and masa wat bende x berfaedah untuk aku…kalu aku tolong dapat faedah kat aku ok la jugak…ni faedah dapat kat org lain…

So nak tau sebab aper aku tolong?????
Sebab aku ikhlas la booodddooohh. Maybe kelemahan aku yg senang bersimpati. Kekadang aku ni pon satu, x sedar dgn kemampuan diri nak tolong. Kekadang x sedar yang bile nak tolong duit sendiri yg keluar. Masa aku yg agak limited pon terpakse di gunakan…dah ar aku memalam sibuk dgn latihan…tapi gatal tgn nak tolong org…

Aku wat macam ni bukan sebab ape….aku ader bace satu cerita tu….ader seorang budak ni, die duk kat tepi pantai. Kat pesisiran pantai tu ader banyak gila tapak sulaiman yg terdampar…. Die ni plak rajin gile tolong campak balik tapak sulaiman tu dalam laut…walaupun ader bnyk tpk sulaimn…tapi die still cmpk yg mana mampu…bile org tanya kenapa wat bende tu sedangkan die tau yg x kan termampu untuk die cmpk semua tapak sulaiman tu…jawapan die mudah jer.. “walaupun x semua yg mampu di selamatkan, janji ader sedikit yg die mampu tolong…..yg penting die cube,,,dan yg menentukan sama ada hidup atau tidak adalah yg Esa….”

Sebab tu la aku tolong mana aku mampu…tapi terkilan gak kan bile kiter tolong tapi org pndg kite mcm kite ni memndai jer nk menyibok…aku pon x phm ar manusia ni…main tabuh jer….weeeiiii….aku tau ar aku agak ati kering,,,,,org ckp per aku x kisah…tp kekdng kering2 hati pon ader gak sekelumit perasaan….kering mcm mane pon still hati…yg membezakan reaksi yg kite tonjolkan….sama ada berdiam diri ataupun ikut emosi….

Aku akan ingat sampai mati! Lepas ni nk buat baik kene berpada….

Friday, February 19, 2010

Serangan Lebah!!!!!

ni la kejadian tak di duga yg berlaku kat kolej aku...
memule tu kitorng praktis ponggal(nak jugak bgtau yg masuk menari ponggal...)..
tetibe dak exco keselamatan dpt panggilan hanggit..ade budak kena sengat penyengat.....

3 org jpk pon pi la tengok...aku teruskan la practise(actually main.....)...
bosan wat ponggal ader budak ni bukak lagu no body....pastu die joget...aku follow...tp tgn dah terbelit nk wat bende alah tu...tetibe jer aku perasan yg org dlm bilik tu dah berkurang...aku pon amik langkh yg konon nyer bijak...iaitu balik bilik....
ye ar dah mcm tak der pape...baik aku balik kan....

tengah jalan(kire bahagia giler ar time jalan tu..) tetibe nampak pulak jpk 3 org td...hahhhh...kan dah terkantoi balik...sebab aku pakai beg...memng x dpt nk cover or tipu ar...bodo2 jer menyerah kat ctu....

smpai kt bebudak tu, aku nmpk kwn aku yg lari lg awal dr aku tengah sibok mengkaji lebah....nama die haikal(bukan nama sebenar.......kot..)
die yg juga budak zoology dgn poyonye memberitahu morphology penyengat tu pas tu dgn yakin die ckp yang nama penyengat tu penyengat borneo...

sume mcm percaye...tapi aku..well,budak bahas kan(poyo),bnyk gak r pertnyaan aku...ye r..suki2 je bg nama penyengat borneo. last sekali kantoi die pon bantai jer...vunguk…mentng jumpe penyengt kt kepulauan borneo, terus bg nama penyengat.

sebagai langkah berjage...kitorg pon reramai menjerit la.....suruh tutup tingkap, tutup lampu...yg x bley blah..bebudak ni ingat ade perogol bersiri tu...ader plak ingat hantu raya yg dtg...cempaka penoh dgn imiginasi...

x lame lepas tu bomba pon dtg....memule yg dtg 3 org...pastu lori bomba pon dtg...bawak lagi 6 org....yg x bleh blah...kitorg dh gitau dah..ade penyengat..bomba tu dtg melenggang pastu die mintak kat kitorg ridsect!!!!
terpakse la aku pi 7eleven nak beli...dah pukul 12.15 pagi kot time tu. siap bg cdgn beli yg ader gmbr lipas....sekali ku hempuk baru keluar lipas berpusing kat kepale...tah pape....aku dgn penoh semangat pi la beli ridsect...sampai 4 ridsect...dah mcm nak wat party liar jer beli ridsect bebnyk....

bile bg bomba tu ckp mane cukup....nasib baik mood aku baik time tu...kalu tak aku sembur bomba tu..."lepas ni,sy suruh org atasan wat kilang ridsect kat tengah cempaka..."
byngkn kalu aku ckp...mybe sememeh mulut aku kene tumbuk ngan abg2 bomba tu...

lame sikit die dtg lagi...kali nitanye pasal kain...tuuuiiihhh tol.nasib kat bilik JPK ader bnyk kain....bile bg kain die mintak minyak tanah....Wat the fish!!!!sume bende die x der....ingat aku ni kedai runcit 24 jam ker!!! (tapi memang mcm kedai runcit pon sebab sume barang yg die mintak aku jumpe....)

nasib baik diorg ader tangge sendiri...kalu tangga pon die mintak memng aku sanggup gi serang balai bomba terdekat...kire diorg berjaye bakar sarang lebah la...tahniah ar....

yg x boleh blah time diorg nk balik,,,,aku ngn member aku gi la tengok diorg..,diorg pon agaknye rase bangge ar...ye r..dh lepas jadi hero kan,....diorng dah masuk krta...pas tu diorg undur...cehhh..,undur pon dgn penoh gaya ar....sekali gedebommm.....diorg undur langgar khemah kt tempt parking..bawah khemah tu ader kereta....air yg bertakung kt atas khemah tu bersepai dan menmbahkan lagi kedasytn yg berlaku..aku terkedu....pa gard yg kebetulan lalu plak tergamam...

4 saat kemudian...aku gelak habis2an......vunguk hile...macam mane la dapat lesen....

tapi tahniah ar kepada bomba tersebut kerana berjaya tolong bakar sarang penyengat tu...walaupun barang semua mintak kat kitorg....

iklan

org suka baca yang ni ke??