Pages

nanti aku follow balik!!!

Saturday, October 23, 2010

heii..dalam dunia,mana ade yang adil.

Bosan la bile tulis kat blog bnde yg simple…ok..kali ni nak tulis bnde yg x simple..iaitu formula math…ohhh….tidak…baik bincng bnde lain…

Aku nak ckp pasal ape ek….owwhhh ok….pasal dunia ni….adil ke tak….

Mudah je jawapn die, dlm dunia ni..mana ade bnde yg adil. Betul kan…kadang2 tu, kita baca bagai nak gila, tp last2, budak yg kaki tido tu yg berjaya,,,,

Nah..tu antara contoh dunia x adil. Tapi jangan slhkan tuhan plak,…dosa tau sebab tuhan adil ngan sume hambenye..so,salahkan diri sendiri…

Pernah x jalan2 gi shopping….pas tu jumpe satu couple ni…..dari jauh sweet je…sampai dekat..pergghh…asal awek cantik tp bf buruk…..huhhh…dunia x adil…aku pernah stdy kat libry..(x tau la lbry mane…tp lbry ni libry yg x lngkp la sebab buku x bnyk..ciss,sempat kutuk). Ngah kusyuk2 bace, tetibe “aaaiiiisssyyyiimmm”…ade badigol bersin..terpelanting buku yg aku baca tu sebab terperanjat…haram tol…aku tengok ar kat org yg bersin tu….owwhh…kapel ghupenye…yg pompuan tu dah pukul2 bf die…sebab x senonoh…(kalu aku,sepak terus…) ye ar..dlm lbry bersin x cover, die ingat sini kat karoke box ke. Yg laki tu plak…aduhhh…..perangai buruk muke sedap pndng x pe…ni dah lah attitude hampeh,,,muke plak,,,,ya rabbi….x mampu nk digmbrkn dgn kata2…aku hnye boleh bg hint….mcm beauty and the beast.

Hahhh, bukan nk kutuk…tp see, dlm dunia mana ade yg adil…kenapa la mcm tu kan….nak tau x sebab ape…sebab itu lah indhnye dunia…walaupun ade bnde x adil.,tp kite still akan berusaha supaya kita dapat..dan itu gak buktinya, rezeki tu x terletak pada wajah sesorg, tetapi rezeki tu dah termaktub…cume kite kene rajin je supaya ianya jadi milik kita….kan….

cube bygkan...bile kite buat elok2 pastu jadi...buat elok2 jadi...sume bnde jadi....macam mana nak ade masalh kan..mslh tu lah yg mematangkan kita...bak kata lenka..."trouble is a friend". lagipon baru lah kita sedar yg manusia mampu merancng...tp yg tentukan tuhan yang maha esa.....kannn..hahhh..kalau kita berbalik kat gtuhan..yup...tuhan itu adil

k lah….dah kot untk kali ni…pas ni tulis lagi….

Saturday, October 16, 2010

miz this moment.....

Andainya dapat,ku ulang kembali...

Suatu zaman yang bernama remaja....

Perghhh,,,memang kalu dapat ulang,,,sgt seronok. Lelagi masa kat terendak. MRSM Terendak merupakan merupakan tempat yang aku paling benci awalnya, suka tengahnya, rindu akhirnya...

Masih teringat kot masa jadi Badan Wakil Pelajar kat sana. Of coz la aku dapat biro makanan dan kesihatan (MAKES)....huhuhu....ade biro KEBUD...SURIA...apalagi ek yg ade short form....so, entry kali ni agak pnjng..sebab aku nak story telling pasal bebudak ni..buikan ngutuk atau ngate...saje nak ubat rindu(padahal boleh dikire ngata ni....xpe...ngate bnde baik..)

Time dapat jadi tu agak seronok la sebab undi aku agak tinggi...cume time die umumkan tu aku kat dewan makan, so x dpt la dgr....(dewan makan tu dah mcm pejabat aku kan....faham2 je la...). bile aku sampai kelas je bebudak ni congrate aku..memule x phm..lama sikit baru mengerti..aku lepas jadi bwp.....yang x tahan budak homeroom aku ade lagi 2 org pon lepas..homeroom kitorg special sebab ade 3 BWP...huhuhu(kepada yang x tau tu...homeroom macam keluarga angkat kat dlm sistem mrsm..maklum la,dok jauh....so,ade la famly angkt...dikalangan pelajar dan cikgu gak...aku DRACO B....die ade 12 homeroom......kalu cite pasal homeroom lagi panjng sebab homeroom aku sgt gempakz dan dasyat...)

Lama sikit lepas dpt jadi tu,,baru die bg kitorg pos atau bidang kerja yg patut kitorg buat....

Presiden: Loqman Haqim...budak kelantan yg bermaustatin kat melaka....komferm la budak ni yg jadi...sebab aku ingt lg time pendaftaran time form 4...die dtg dftr siap pakai vest.....bukan pakai saja je...tp memng mantap la...sebab aku rasa, batch kitorg agak mantap gak ar tapuk kepimpinan...tahniah pakcik(walaupon dh 6thn berlalu....)

Timbalan Presiden: Syuhada atau org biasa panggil Shude. Budak ni patut panggil blade...sebab gaya jalan die..pergh..kalu kat bahu ade pisau,ramai dah mati jadi mangsa budak ni...hehehehe.....shude ni kej memangku time loqmn ni xde.....

Naib Presiden I : Akmal Hanif Mazkamal(homeroom aku)..org panggil BOX....jgn tnye asal sebab aku pon x phm...KBOX ke...XBOX ke...agaknye macam Pensel Box yg aku biasa usung kehulu kehilir tu kot....naib satu merangkap ketua Lembaga Disiplin Pelajar. Budak ni kaki buli(hahahaha...) dan die jugak paling kuat mintak mak homeroom aku masak itu ini....dah tu, mls pon ade....(ceiittt.....).tp dalam hati ade taman..handset plak,3 kali kene rampas dalam masa 1 bulan......dan bnyk lagi...kalu cite ramai x nak baca...silap2 blog aku kene saman.

Naib presiden II : Abu Zarin....ayam serama yang cakap meletop...(mintak2 ko baca...hahahaha). die merangkap ketua prs.yg plng pntg pasal hayam ni...die kalu plan hancurrrrrrr!!! Ade plan beraya hari raya ketiga....aku jumpe ko kat unimas aku rembat ko....

Setiausaha Agung : Puteri Atiqah Syakila..PAS(aku x pernah lepas eja nama dak ni...ampun ye...). putek ni dasyt dan agak garang..tp pelik,ramai plak jr suke budak ni...die garang dan sgt menakutkan..scary gile..itu kalu ko x kenal die..kalu kenal...alaaa,put ni x de la garang mana...badut lagi ade..hahaha...put buat keje mantap kot...sume mesti jadi....(bak kata jeevan la...)

Bendehari kerhormat: Jeevan Reedy...ke Ready,,,same je kot sebutan nye. Hah,ckp pasal sebutan,budak ni lagi ade sebutan yang agak melampau..kalu nak tunggu die cakap,memng x habis..lmbt sgt..tp aku ingt lagi time die jawab prtanyaan ‘kenapa bwp ade baju mcm2,mesti gune duit kitorg nak buat baju’..die jawab simple je...’kami tahu halal haram..kami gune duit sendiri buat baju...’ kalu aku..aku jawab, ‘waklu,baik sikit hahhh,,,setakat duit korg bg, buat singlet pon x lepas la wei....’ oppsss...off record....off record..memaen je.

Dah habis MT...

Pastu exco plak...ade 8 rasenye...klu silap nanti aku edit...tp kitorg x pnggl exco.kitorg panggil biro.

Biro Makanan dan Kesihatan(MAKES) :Khairi jadi ketua biro...baik budaknye....pembantu anuar.....budak tinggi ni....biro kami berjaya dgn gilang gemilang..sebab kitorg dpt mesin air RO.....wuuttt...wuuttt...dan kitorg gak yg akan handle makanan bg ape2 event...ajk ade 4 lelaki, 6 pompuan...kot.....sebab ikut jumlah blok...bayangkan, lepas event je, ajk aku yg angkut periuk untuk basuh....pastu bg kat mkcik dewan makan....sgt terharu....(menitis air mata bile ingt balik....oveerrrr). aku ingt lagi...bermacam jenis binatang yang aku wat sample bg kat hep...memule just report je la...bgtau yg bebudak ni jumpe itu in kat dalam makanan...die suruh bawak bukti...haiihh..,,budak jumpe binatang dlm makann waktu makan malam(pukul 6ptg)...die nak suruh aku simpan sampai esok ke...x pe,nak jadi cite, diorg jumpe ulat gonggok time minum pagi,memang aku usung ulat gonggok goreng tu dari dewan makan a.k.a teres teratai tu smpai ke dpn muke hep..hahhh..terkejut..terus tukar tender makanan....dsyt kan...tender baru bagi makan plak ikan paus ngan ayam paus...(tp lepas aku habis jadi biro makanan...aku x sure apa jadi...dgr cite makcik tender baru pon buat hal...entah...). dan aku lah yg selalu gadoh ngan pekerja teres...mlm ni nak pukul aku....ptg esok kene tukar jaga kat surau....kuasa veto kot...ingt lagi..kol 11 mlm abg cafe tu pnggl aku gi masuk kat tempt dorg memasak pastu maki(ayat over..actly dorg marah) aku sebab report bg bebudak makn sikit...tapi die silap...masa tu juga aku sound die..terkebil2 ko....nak bg budak makanan biarlah ikhlas.senyum la sikit ni tak....puas ati aku,lain kali try ar nak marah aku tanpa sebab yg kukuh... satu bnde je yg aku rasa nak ketuk anuar bile jumpe budak ni bebile masa,.. aku ade jumpe gmbr bebudak blok J ngan I yang die x hntr kat makcik yg uruskan asrama....ceitt..padan la mkck tu asyik bebel gmbr x hntr lagi..padahal aku sgt yakin sume gmbr dah lengkap....dapat ko,,,memng nk kene.......biro aku je aku cite pepnjng..biro2 yg lain...pendek je la....hahaha

Biro Kebudayaan: Intan Syafinaz dan dibantu oleh Lily....dedue kecik...antara yang aku sgt ingt adalah kejayaan budak ni berjumpe pengetua ditemani oleh loqman untuk mintak kebenran nak buat sambutan kemerdekaan pada jam 12 tgh mlm...ye la..ade ke diorg cepatkan jam kat dewan dari pukul 11 ke pukul 12..mcm la kitorg x pakai jam kan..dan diorg berjaya pohon..hebat gak ar. Die gak yg wat backdrop smpai terpijak paku tekan....sgt kebudayaan...lily plak terer main gamelan....tetibe teringat kes barang2 gamelan berbunyi sendiri....seram kot..

Biro Maklumat dan Komunikasi (MASKOM): Raja Yasmin dan adik kesygn die,raziq...dedue melayu celop...(ampun weiii..hahahaha) diorg sgt hebat bile speaking...betul..x tipu...x tahan kalu tengok si min ni makan gune tgn....hahahaha....x pe.....kite2 je tau....raziq plak....tah,..x tau ape masalah budak ni....diorg uruskan pengumuman penting masa rehat...diorg la akan gi ke bilik PA untuk sampaikan mcm2 bnde...ade gak ri tu wat dedication lagu raya....

Biro Sukan dan Riadah(SURIA)....nama suria, x menahan...: thiagu dan co captain, ekin.....aku x suke biro ni.huhuhu...sebab berpeluh2...tiap2 pg ahad nak buat senaman ala askar......ceeitttt...nasib x jadi...sebab komferm bile buat pg ahad,aku x kan bgn...helloooo....masa untuk bgn pada hari ahad adalah pada jam10..(bile kat luar bilik jr dah bising kemas blok.....) diorg ade wat mcm2 game yg aku sendiri tak ingt...tp kesian ar.,batch kitorg x de sukan antara rumah sukan....ngade,time kitorg je mcm2 bnde nak cut....

Biro Kerohanian (BADAR) : Che Anas dan dibantu oleh aisyah...badar adalah pertubuhan badan dakwah dan rohani.dan badan ni dijaga oleh biro kerohanian...jgn la ditnya ape keje diorg...sume akan sedia maklum. Diorg gak akan uruskan kelas fardhu ain untuk muslimat sebab yg lelaki time tu gi sembhyng jumaat..aku ingat lagi,anas pernah kejar kapten batch kitorg sebab nk gi padang pakai seluar pendek....lawak tol....

Biro Akademik(waaa,,,,betul ke eja ni....) : Syarifah NANA...hahaha......syarifah aliana kan nana oiitt...dan penolong kelas, Fadhilah...(fadnor)....die uruskan hal2 akademik,. Contoh kalu ade budak yg bermasalh dgn pointer yg salah key in ke, bleh rujuk dorg...tp....bebdk tdk sgt berjiwa berdikari...diorg terus jumpe sendiri...diorg ade gak plan nak letak rak2 simpan beg...tp x dpt...atas alasan MONYET!!! Risau monyet tu kombah beg ngan buku yg ditinggalkan.....monyet ni memng celanat...aku tinggal buku dalam meja/bawah meja pon diorg kombah...

Biro Kebajikan..: Syira dn dibantu oleh Cypop..... biro ni paling banyak nangis. Bayangkan lah, diorg penat2 cari tiket kat melaka central..bile dah habis...diorg kene maki...sedih kot....bile tiket harga rm7.90.....diorg akan genapkan rm8.00...sebab nye, segala belanja untuk diorg ke MC adalah duit sendiri kot. Lgpon diorg memng akan simpan duit tu kat tabung kebajikan supaya kalu ade masalh boleh gune duit tu..itu pon org marah...ari tu diorg belikn tiket budak ni mlm sebab tiket dah habis...pon kene marah....bile x beli pon kene marah....aku hanya mampu kesian je....penat buat keje,tp kene marah..hari tu aku ngan syira ni gi mrsm serting...jumpe la exco kebajikan kat sana...rupenye diorg pon kene bnde yg same....sedih kot...tp respect kat syira and cypop sebab diorg memang akan berjaya tempah track untuk angkut bebudak ni gi MC....owhh..mc tu melak central....

Biro putri...:Ratu aszwanie dan dibantu oleh dinie. Ni bukan biro untuk putri atqh syakila tau...ni biro untuk jage kebajikan pelajar wanita.biro ni gak la yg bantu aku setlekan isu antara pekerja dewan makan ngan pelajar putri...ade kes pljr putri gadoh ngan pekerja dewan makan.....time pekrja tu menjerit aku plak ade kat tgh2...memng seriau...huuiihhh...biro ni gak cube menghidupkan hari putri...tp pengetua suruh buat gak hari putera...sian asz.....sabar lah yeee...

Ni la bekas BWP 2006/2007 MRSM Terendak....memang seronok bile ingt balik...rindu pon ade....andai nye dapat,ku ulang semula....ceeiihhhhhttt........tetibe teringat jamuan raya yang aku berjaya handle dgn kerjasama PUM....pergghhh,,,memang best,,,,kat tgh2 dewan susun sepnjng-pnjng meja untuk bubuh kuih raya yg berlmbak..memng grand sambuatan raya time tu....tp gmbr bwp x bnyk yg di snap masa kitorg bekerja.....

Bestnye bekerja dan memimpin dgn cara sendiri. Biro makanan mantap sebab memsng ikut cara aku. X seronok kan kalu memimpin bukan cara kita. Hhuhhh...memimpin dgn bukan cara kita adalah sesuatu yg sgt x best.

Monday, October 4, 2010

tudung

hahhh...tetibe terpikir....
pompuan akan lebih cantik kalau pakai selendang ke(gonjet), tudung biasa ke, yg main sarung ke atau x payah pakai langsung?????

actly pakai tudung ni,ustazah aku ckp...dpt tolong org pompuan gak...sebab, struktur rambut pompuan x sama mcm lelake...rmbut pompuan mudah rosak bile kene sinaran uv...tu antara sebab disarankan bertudung...

berbalik kpd persoalan di atas.....actly akan nmpk cantik kalu pakai tudung yang biasa...yg jenis bawal ke....yg sarung pon ok....tp biasa yg sarong tu mcm senteng je...mcm lawak...
yg selendang plak,,,,bile pakai,walaupun corak die cantik...tp kalu berbndng pakai tudung biasa...yg tudung biasa lg cntk.....cayolah ckp den.......

iklan

org suka baca yang ni ke??