Pages

nanti aku follow balik!!!

Sunday, September 11, 2011

melawat + ke'eksiden'ian

Gile ke x! ok. Tadi aku gi hntr sorg budak ni. Die bekas dak cempaka, die amik barang kat stor. Alang2 tu die nak pulangkan kete yg di sewa. Umah die kat luar. So aku pon hntr la die dulu..dgn barang2 die..time tu hujan yang agak lebat la. Sian kat diorg dan aku plak eager..nak tgk rumah baru diorg. Aku pon naik sekali rumah dorg..alhamdulillah. rumah dorg agak selesa. Dah lawat tu.aku pun turun la..redah hujan. Gi kat keta..nak balik..time tu agak lebat gak…

smpai kat satu jalan ni..aku nengok ade lampu keta kat depan..tp mcm x bergerak.. aku bwk slow..limpas la situ..(limpas adalah lintas/lalu dlm bhs sbh). Aku nengok ade satu moto terbaring tepi jalan..dan nmpk ade org tercegat kt tgh2 jalan…pegang payung.. ade dlm 2 3 keta gak ar..pastu depan lagi ade dua keta berlanggar..
aku pon,terus parking tepi..sebab x ramai yg tolong. Bukan nak sebok..tp risau. Sebab hujan lebat plus org x ramai plus kejadian tu dpn UNIMAS..so aku sgt risau dak UNIMAS yg terlibat.
Aku turun pegi kat satu payung ni..satu payung ade 4 org..smbil nangis+call+makcik yg ‘comel’+pakcik yg cuak

Tanya la, ok x..die ckp tetbe moto tu jatuh, x tau sebab apa...pelik gak..jauh kot moto tu..tgok dorg x de pape aku pon blah kea rah moto..jumpe org yg berdiri tu. Rupenye ade sorg lg mngsa tgh duduk.abg yg diri tu pegang payung..lindung org tu dr kena hujan. Aku pelik gak..asal la yg pegang paying x ckp pape..aku pon gi kat sana..(aku ade payung sndri)..aku pon bergabung ngan abg tu untuk memayungkan mangsa..mangsa tgh duduk time tu..tgh2 jalan. Aku tnye kat abg tu..ok x??? pastu abg tu tunjuk kat muke sambil ckp pelan2..”hancor”.

aku cuak gile..sebab aku tgk gak la bnde2 yg ngeri dan menakutkan..tp dlm gmbr la..bukan real..so aku berani kan diri untuk cangkung seblh pakcik tu smbl ckp… “kitak ok sik, iboh move ya”

pakcik tu angguk..dan die gerak kan muke  die…aku memule x nmpk sgt..sebab gelap..tp tetbe ade kilat yg kecik je. Bile  kilat tu memancar…astaga!! Nasib aku x pitam..yup..hancor..hidung dan mulut habis. Bibir pon macam tergntung je…sgt habis…aku menggigil jap…(sebab sejuk). Bygkan…agak angker ar bila darah penuh kat muka dan ada panahan kilat yg menyebabkan aku nmpk dgn jelas..

tp aku x smpai hati nak bgn. So aku pon still cangkung sblh smbl thn nafas dan ckp..sbr..aku bgn..tnye la abg tu..kenapa..sape langgar..die ckp..keta kat depan tu yg langgar..lepas langgar, keta tu dilanggar oleh keta lain..nasib keta lain tu langgr keta tu drpd trlnggr mangsa yg bwk moto yg tgh trbrng tepi jalan. Abg tupon mcm aku..die just passing by je.

 x de ar aku blah dr situ..sebab x de langsung org tolong.. nasib la ade sekelompok kecil yg brhnti dn tolong jaga lalu lintas. Aku maintain dkt mangsa,.pastu gi kat moto jap utk cari dompet die..sebab tu bnde pentg…bhy kalau xcdnt..takut ade org amik kesempatan. Tp dompet x de..nasib la..aku pon duduk balik..pastu die ckp die nak bgn..abg tu nak angkt..pastu aku x bg ar..gilak..org kalau lepas xcdnt…terpelantg smpai mcm tu sekali..ko x boleh angkt..sebab takut slh angkt effect kt mana2 bhgian dlmn. Pastu abg tu angguk..aku pon xplain kt mangsa..sebab aku x nk angkt…tetbe die ckp sejuk..sambil tu darah keep on mnglr..aku pon tnye abg tu..ade x kain lebih..tp x de…nasib dekat ngn mtor mangsa tu ada baju hujan..aku balut die..pastu peluk bahu die..konon mcm nk bg haba..sambil tu aku ckp2 suruh ‘sabar., ‘tahan’ dan ‘jgn tidor’

pakcik tu angguk..tp muke x tahan…skt gile kot..aku dpt rasa. 20 minti polis smpai..aku siap bg mcm2  arahan kt polis tu. Aku suruh halang jalan supy kami yg kt tgh2 ni x kena langgar. Sambil tu aku keep on  gosok mangsa tu. Tp x kuat..takut die sakit..smbl tu polis tu nak angkt die..and again..aku x kasi angkt atas sebab takut...lagipon ade dua lane.kitor lane kat tepi..dan x de lah tgh jln sgt..polis tu diam..pastu ada paparazzi amik gmbr..cisss…pastu selamber gile die ckp..’uiihh..hanco wooo…’

Aku terus bgn smbil buat muka....aku ckp..diam ar..smbl bg isyarat yg mangsa sakit lagi..pastu siap signal suruh jgn ckp lagi. nnti mangsa tu down bile tau muke die mcm mana. cepat2 polis tu tarik org tu smbl bgtau suruh diam..mau x nye,,.sebab muke aku bengis gile bile suruh paparazzi tu diam. Ye ar..sebab aku risau org tu down dan terus sedih. pastu die plak boleh sebok amik gmbr...dtg tolong boleh tak..

smbl tu pakcik polis yg lagi sorg tu angguk2 kple bile aku aku suruh mangsa jgn tido..sedih gile..nak dkt setgh jam baru sampi. Cis..dan lagi cis bile org yg turun tu (nurse kot..tp lelaki, x pon MA) suruh laki tu bgn sndri..aku pelik la..asal mcm tu..sebab sethu aku…x boleh main angkt je…tp x pe la..jnji ambulans dh smpai. Aku pon nak blah,.smbil jalan..abg yg diri td salam aku. Smbil tnye..'keje mana..'aku jwb ar..'student..student unimas..'  pastu die pon tnye..owhh..dak medic..aku terkedu,,ehh…x..sy sains biasa..pastu masuk keta...duduk diam jap..amik semngt..dan berpikir, bukan dak medic je yg kene tau nak buat apa kalau bnde2 mcm tu trjadi..semua budak kene tau! just know the basic pon ok kot.

lepas tu aku terus blah..aku sgt risau kot…huhhhh

Ps-nasib bukan dak UNIMAS.

2 comments:

kaizen said...

hmm ambil iktibar & pelajaran if jadi excident... kat UTHM ni pon byk jadi excident...

*14-20 sept ni jmpt dtg ke time square ade game : kejohanan pencak silat piala tpm

Yumida said...

nasib bait pakcik ya ok....olwes berwaspada di mana jua

follow sini

iklan

org suka baca yang ni ke??