bahan2 (boleh didapati kat hutan2 simpan mlysia)
- 9 biji telor ayam (gred B..ehh, A..ehh..x sure..tp telor ayam biasa, yg saiz besr..jgn besar mcm telor itik.kembung nnti)
- susu pekat 1 tin. (tp korang boleh kurangkan kepada 3/4 tin kot)
- air satu baldi..(tipu,, air satu tin..gune tin susu tadi...)
- esen vanila 2 sudu teh (kalau nak bg rasa yg melampau, boleh gak bubuh satu botol..papehal jgn slhkan aku)
- 3 sudu gula (untuk hanguskan)
cara nak buat.
- pecah
kan sume telor dalam satu bekas..kacau gune garpu..jgn gune lidi..nnti
penat.. x yah kacau bg berbuih..(tapi kalau suke puding caramel yg ade
bnyk rongga2, buat la bg berbuih). kacau slow je..yg penting sume tu
sebati...x yah excited sgt. korg memasak., bukan lumba lari...
- lepas
tu, combine kan susu setin ngn air setin..lepas due bndealah ni dah
dikacau, baru masuk ke dalam telur tadi..mungkin ade yg kata, campur
terus dlm telur x boleh ke..boleh je sebnrnye..cume leceh dan potensi
utk dorg bergaul sepenuhnye akan terganggu gugat. lepas tu campur plak
esen vanila. kacau lagi. smbl kacau smbl nynyi,..
- Lepas tu
biakan jap bnde tu, korg gi buat gula hangus. ok, mesti x reti buat gula
hangus..aku merasai penglmn x reti menghangus gula., rasa bengang gile
bile resepi tu ckp, hanguskan gula. tp x ckp hanguskan mcm
mana...cara nak hanguskan gula senang..letak 3 sudu gula kat kuali..
pastu panaskan kuali..jgn kasi gula bercampor dgn air masa awal2
proses.. xjadi nnti. lepas tu gula tu akan hangus,jadi perang2. jgn bg
jadi perang2 hitam ok..nnti rasa mcm itik hangit,..x sedap.. lepas gule
tu perang..kacau smbil tuang air..air jgn sebaldi..tuang sekadar cukup
je. bergntung pada korg..sebab x nk gule tu pekat sgt..sebab tu camur
air..5 sudu air pon dah ok..masa ni perlu berhati2 sebab gula2 panas tu
akan melompat (actly merecik) ke arah korg...
- lepas siap gula hangus tu..letak dlm loyang nak kukus..tuang je gula hangus tu kat loyang..rata2kan. lepas dah rata, tuang plak telur yg korg dah abaikan tadi. terus kukus..ingt..kukus,,jgn gatai dok panggang,,,cara mengukus.. pastikan korg alert,, bukak tutup pengukus every 2 or 3 minit. supaya air kat tudung pengukus tu x menjejeh masuk dlm puding..kalau biarkan pon x pe.. tp aku x suke puding bercmpur air..grosss...hhhahh...udah siap..jgn tnye aku suhu nak kukus..kukus mcm biasa..kukus bukannye gune oven,,kalau x de tmpt kukus boleh gune kuali,kalau x reti cara nk gune kuali..PM aku ek..sonangkan..dah masak terbalikkan ke atas dulang. kalau lah korg jenis yg suke mkn kek smpai kaki kene potong, boleh buat gula hangus extra untuk dituang di atas puding bile dah siap... selamat mencuba :)homaigod..pnjgkn resepi aku,...penuh dgn laha...
No comments:
Post a Comment